FAQ

Veelgestelde vragen

Over coaching wordt veel gezegd en geschreven en er doen de nodige indianenverhalen de ronde. Dat kan tot terechte vragen en misschien zelfs wel tot weerstand leiden. Deze lijst met veelgestelde vragen poogt antwoorden, transparantie en vertrouwen te geven.

Is dit iets voor mij?

Coaching is iets voor jou als jij iets wilt veranderen of verbeteren aan je huidige situatie. Vaak weet je nog niet precies wat je wilt verbeteren of veranderen en hoe dat zou moeten. Je zit vooral met vragen. Je bent klaar om naar een coach te gaan als je voor jezelf besloten hebt dat je iets aan jouw situatie wilt veranderen. Dat kan best een grote stap zijn, omdat je dan aan jezelf moet toegeven: “help, ik weet het niet.” Het belangrijkste bij coachen is dat jij open, eerlijk en nieuwsgierig naar jezelf bent. En dat jouw coach dat óók is naar jou en naar je vraag.

Snapt zij mij wel?

Op deze site geef ik je zo eerlijk en transparant mogelijk informatie over wat ik doe en hoe ik werk. De klanten waar ik het meeste mee gewerkt heb zijn hoger opgeleide professionals (hbo+) in Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM), Finance & IT professionals en docenten in het hoger onderwijs. Met mijn eigen ervaring in techniek, IT, HRM consultancy, management, onderzoek en onderwijs en mijn analytische skills kan ik me redelijk snel een probleem of situatie eigen maken.

Hoeveel gaat dit eigenlijk kosten?

Er zijn geen standaardprijzen, alle trajecten zijn maatwerk. De prijs is afhankelijk van of je een particuliere of zakelijke klant bent, of je voor een uitgebreid profiel kiest en hoeveel sessies we afspreken. Je krijgt na het intakegesprek een aanbod van mij op papier met daarin de totaalprijs en mogelijke opties. De factuur wordt verstuurd bij de start van het programma en kan in overleg in termijnen worden betaald. Ook voor de trainingen geldt dat de prijs afhangt van het aantal deelnemers en of de training online of op locatie plaatsvindt. Voor de trainingen vindt de intake online plaats, waarna je ook een aanbod op papier ontvangt met mogelijke opties. Alle tarieven zijn BTW vrijgesteld.

Krijg ik meteen een traject aangesmeerd?

Ervaring leert dat gemiddeld zes à acht sessies nodig zijn om tot een echte verandering of verbetering te kunnen komen met impact op de langere termijn. Soms is de vraag waarmee je start al heel concreet of gericht op de korte termijn, dan kan een kort traject van drie sessies voldoende zijn. Als je vooral je eigen drijfveren, kwaliteiten en valkuilen wilt ontdekken, dan kun je kiezen voor de drijfverenanalyse met twee gesprekken. Een eventueel vervolg kun je dan afnemen in een pakket van drie sessies.

Hoe vaak en hoe lang moet ik dit dan doen?

Een compleet coachingstraject beslaat zeven sessies, met een frequentie van één sessie per drie weken. De gesprekken vinden plaats in het coachhuis in Den Haag en duren 1,5 tot 2 uur. Beschouw de reistijd voor en na de sessie als onderdeel van de coaching. Plan dus een dagdeel voor jezelf per coachingsessie. De trainingen beslaan meestal twee volle dagen, met enkele weken daartussen, en een individuele sessie van maximaal een uur.

Hoe weet ik nou welke coach het beste bij mij past?

Er zijn vele soorten coaches, dus het is belangrijk om je goed te oriënteren en onderzoek te doen. Oriënteer je op de verschillende soorten coaching die er zijn. En misschien nog belangrijker: denk goed na over wat je vraag nu eigenlijk is en wat voor jou het resultaat van het coachingstraject zou moeten zijn. Naast de website en andere informatie op social media kun je ook in je omgeving vragen aan mensen die jou kennen welke coaches zij zouden aanbevelen. Het intakegesprek geeft het beste inzicht voor jou én voor de coach of wij bij elkaar passen.

Wat als wij geen match zijn?

Als uit de intake blijkt dat er geen match is dan is dat helemaal prima. Daar is de intake juist voor bedoeld. Het is belangrijk dat jij al jouw vragen stelt en antwoord krijgt op basis waarvan jij je besluit kunt nemen om al dan niet met mij in zee te gaan. Andersom zal ik dat ook doen. Het is ook altijd verstandig om de intake even te laten bezinken en wellicht je laatste twijfels nog te bespreken in je eigen omgeving.

Hoe weet ik of jij de beste bent?

Daar is geen zekerheid over te geven 😊. Er zijn veel goede coaches en iedere coach is anders. De reviews en klantervaringen op deze site geven jou een indruk hoe professionals die jou voorgingen mij hebben ervaren.

Hoe weet ik of jij snel tot resultaat komt?

De reviews en klantervaringen laten zien dat ik bekend sta om mijn systematische, inzicht gevende, empathische en praktische aanpak. Mijn drijfverenprofiel garandeert dat ik niet tevreden zal zijn als ik geen beweging, vooruitgang of ontwikkeling zie tijdens de sessies.

Wat als het coachdoel niet behaald wordt?

We formuleren het coachdoel tijdens de eerste sessie, we checken halverwege of we ‘op schema’ liggen en we bespreken tijdens de laatste sessie of en hoe jouw coachdoel behaald is. Het komt regelmatig voor dat tijdens het coachingstraject het coachdoel iets gaat schuiven. Dat is het gevolg van de inzichten die je tijdens de sessies krijgt. We houden vinger aan de pols dat we de gewenste richting op bewegen.

Kan het niet sneller?

Een coachingstraject beslaat – vanaf de intake – meestal vier tot vijf maanden. Iedere sessie geeft jou een ‘deelopbrengst’ waar je de weken erna mee aan de slag kunt. Vanaf de eerste sessie ervaar je dus al resultaat. Hoe snel jij de veranderingen of verbeteringen doorvoert in je (werk) situatie bepaal je zelf.

Kan ik dit bij mijn werkgever declareren en mag ik dit wel vragen?

De meeste werkgevers investeren graag in de ontwikkeling van hun medewerkers. Professionele coaching is een vorm van professionele ontwikkeling. Als jij groeit, groeit jouw werkgever ook. Jouw vraag is werk gerelateerd, en je werkgever mag daar een gedeelde verantwoordelijkheid voor voelen.

Dit blijft toch wel vertrouwelijk?

Uiteraard moet je ervan op aan kunnen dat alles wat jij mij vertelt tussen ons blijft. Dat is key en onderdeel van de privacyverklaring en van de ethische code van de beroepsvereniging. Ook als jouw werkgever het coachingstraject betaalt blijft alles wat we bespreken tussen jou en mij. Alleen met jouw uitdrukkelijke toestemming zal ik informatie delen met jouw werkgever.

Welke procedures moet ik intern allemaal opstarten?

Het is handig om bij je leidinggevende en/of je HR-contactpersoon  te informeren wat er nodig is. In de regel stuur ik een offerte naar jou die ondertekend moet worden en dan via HR in het inkoopsysteem terecht moet komen. Daaruit ontvang ik dan meestal een ordernummer dat ik nodig heb om de factuur te kunnen sturen. Iedere organisatie werkt echter anders.

Staat jouw vraag er niet bij? Stel deze dan gerust via het contactformulier.